واحد تضمین کیفیت QA

[bt_section lazy_load=”no”][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_hr top_spaced=”topSemiSpaced” bottom_spaced=”not-spaced” transparent_border=”noBorder” publish_datetime=”” expiry_datetime=”” el_class=”” el_style=”” responsive=””][/bt_hr][/bt_column][/bt_row][/bt_section][bt_section lazy_load=”no”][bt_row][bt_column width=”1/1″][bt_text]

تضمین کیفیت QA چیست؟

از واحد تضمین کیفیت QA جهت جلوگیری از مشکلات و خطاهایی که ممکن است در زمان تحویل محصولات اتفاق بیفتد، استفاده می شود. تضمین کیفیت QA یک فرآیند سیستماتیکی بوده که از آن برای مشخص کردن این که آیا محصول مورد نظر، الزامات تعیین شده را می تواند برآورده کند یا خیر، استفاده می شود. این فرآیند همچنین برخی الزاماتی را جهت گسترش یا تولید و طراحی محصولی قابل اعتمادتر در اختیار سازمان ها قرار می دهد. با در نظر گرفتن این که اشتباه کردن امری انسانی است ولی در برخی مواقع منجر به بروز عواقب سنگین و جبران ناپذیری می تواند شود.  برای همین خاطر بیشتر سازمان ها مستلزم استفاده از واحد تضمین کیفیت QA هستند.

کیفیت چیست؟

در واقع می توان گفت که کیفیت یعنی جلب رضایت مشتری و محصولی که برای مصرف مناسب باشد.  با توجه به تعریف سازمان جهانی استاندارد، منظور از کیفیت این است که تمامی مشخصات و ویژگی ها را یک محصول برای برآورده کردن نیازها داشته باشد. همان گونه که اشاره کردیم، کیفیت در  ارتباط با نیازهای مشتریان مطرح می شود.

با در نظر گرفتن این تعاریف می توان گفت که کیفیت در واقع همان ویژگی ها و خصوصیات محصول است که مشتری از محصولی که تهیه می کند، دارد. تمامی این خصوصیات از طرف مشتری تحت عنوان نیاز در قرارداد، پیش فاکتور و متن درخواست مشتری خیلی واضح ذکر شده اند. برای همین خاطر اگر قصد درک و دریافت خواسته های مشتری را داشته باشید، باید به نیازهای مشتری نهایت دقت را داشته باشید.  این امر موجب می شود که سازمان ها و شرکت ها در میان رقبای خود، شانس بقا داشته باشند. امروزه سازمان هایی موفق هستند که پاسخگوی خواسته های مشتریان خود به بهترین وجه ممکن باشند. پس باید این موضوع را در نظر گرفتن که کیفیت، همان مشخصاتی است که مشتریان درخواست داده اند. برای همین خاطر باید بین سطح کیفیت درخواستی  و کیفیت که مرغوبیت نام دارد، تمایز قائل شد.

 تضمین چیست؟

اظهارات مثبتی که در مورد یک محصول و خدمات ارائه می شود که منجر به جلب اطمینان و اعتماد می گردد را، تضمین می گویند. تضمین یعنی این که یقین مطلق به عملکرد صحیح محصول و یا سرویسی  که ارائه می شود. تضمین این اطمینان را فراهم می آورد که عملکرد محصول موجب برآورده شدن نیازمندی های مشتریان بدون هیچ مشکلی و  مطابق با انتظارات آن ها باشد. تولید محصول با کیفیت بالا موجب وفاداری مشتریان می شود.

تضمین کیفیت QA برای جلوگیری از بروز کوچکترین مشکلی در محصول برخی استانداردهایی را استفاده می شکند که باعث افزایش کیفیت کالا و یا خدمات می شود. یک سازمان باید دارای واحد تضمین و کیفیت QA باشد تا محصولاتی را با رویه های صحیح و اصولی طراحی و عرضه ی بازار نماید. این امر به کاهش بروز خطا و مشکلات در محصولات تولیدی کمک های زیادی می کند. کسب گواهینامه ی تضمین و کیفیت QA محصول نمایانگر این است که محصول به شکل حرفه ای و با اصول و مهارت های استاندارد تولید شده است.

مراحل انجام تضمین کیفیت QA به چه صورت است:

چرخه ی مناسبی برای سیستم تضمین کیفیت QA وجود دارد که به آن چرخه ی PDCA و یا Deming  می گویند. این چرخه شامل مراحلی است که به شرح زیر هستند:

  • برنامه ریزی: سازمان ها در این مرحله از چرخه ی سیستم تضمین کیفیت باید اهداف مرتبط با پروسه را تعیین کرده و مطابق با آن برنامه ریزی نمایند. در برنامه ریزی تمامی پروسه های مورد نیاز را جهت ارائه ی محصول نهایی با کیفیت برتر را تعیین و مشخص نمایند.
  • انجام: در مرحله ی انجام باید تمامی فرآیند ها را توسعه داده و مورد آزمایش قرار دهند. بعد از مشاهده ی تغییرات در فرآیندها، اقدام به انجام آن نمایند.
  • آنالیز: در این مرحله باید اصلاح فرآیند ها را بررسی و آنالیز نمایند تا مطمئن شوند که اهداف از پیش تعیین شده موجب رفع نیازها می شود یا نه.
  • بهبود: در مرحله ی آخر بعد از انجام برنامه ریزی های تعیین شده و بررسی و آنالیز آن ها، برای دستیابی به پیشرفت در فرآیندهای ضروری اقداماتی را انجام شود.

بهترین روشهایی که برای تضمین کیفیت وجود دارند:

  • شبیه سازی حساب های مشتریان مشابه با محیط تولید
  • اختصاص زمان کافی و مناسب برای هر فرآیند
  • ایجاد محیط آزمایش مقاوم و محکم
  • انتخاب با دقت و صحیح معیارهای تعیین شده
  • تکرار آزمایش ها در مواقع پر خطر برای ایجاد صرفه جویی در هزینه ها ( این امر کمک می کند تا تمامی فرآیند را به صورت اصولی به اتمام برسانید. )
  • اختصاص فرم امنیتی و تشکیل یک تیم برای تست عملکرد محصول ارائه شده
  • رفع اشکالات با استفاده از نرم افزارهای اولویت بندی شده

بررسی عملکردها و روش های مورد استفاده در QA:

در تضمین کیفیت QA اغلب از این سه روش استفاده می شود که به شرح زیر هستند

  • تست شکست: در این روش یک محصول را به صورت مداوم مورد آزمایش قرار می دهند تا بتوانند میزان مقاومت آن را تعیین کنند. در محصولات فیزیکی، تست شکست شامل آزمایش محصول در برابر گرما، فشار و یا لرزش می باشد.
  • کنترل فرآیند آماری: ین روش برای تضمین کیفیت QA یک روش مبتنی بر داده بوده که محصول را مورد تجزیه و تحلیل عینی قرار می دهند.
  • مدیریت کیفیت جامع: این روش بیشتر به عنوان مبنایی جهت بهبود مستمر محصول می باشد. روش مدیریت کیفیت جامع برای پشتیبانی از بررسی عملکرد تولید و برنامه ریزی تولید محصول با کیفیت، متکی بر تجزیه و تحلیل داده های حقیقی است.

در تضمین کیفیت QA چند عملکرد اصلی وجود دارد که به شرح زیر هستند:

  • انتقال فناوری: در این عملکرد تضمین کیفیت، سند طراحی محصول دریافت می شود و داده های آزمایشی مورد ارزیابی قرار می گیرند. بعد از اتمام این اسناد مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت توزیع و تصویب می شوند.
  • اعتبار سنجی: برای کل سیستم یک برنامه ی جامع جهت اعتبار سنجی تهیه می شود. بعد از تعیین تصویب معیارهای آزمون خطا برای اعتبار سنجی محصولات و فرآیندها، تمامی برنامه ریزی های منابع برای اجرای یک محصول، مورد اعتبار سنجی قرار می گیرند.
  • مستندات: این عملکرد موجب کنترل توزیع و بایگانی اسناد می شود. در صورت بروز هرگونه تغییر در اسناد می تواند با گرفتن تصمیم مناسب و تعیین شده برخورد نماید.بررسی مزیت های تضمین کیفیت QA:

واحد تضمین کیفیت QA از مزایای زیادی برخوردار هستند. به این صورت که، اصلی ترین عامل تمایز رقابتی بین محصولات و خدمات، کیفیت آن است. تضمین کیفیت محصول در ایجاد این تمایز کمک های زیادی می کند و موجب می شود که سازمان هایی تولید بدون عیب و نقص باشد. در این صورت می توانند نیازها و انتظارات مشتریان را به نحو احسنت برآورده کنند. خرید محصول با کیفیت بالا موجب جلب رضایت مشتریان شده و قطعا وفاداری را در تکرار خرید خواهد داشت. این امر افزایش فروش را برای سازمان های تولیدی به همراه خواهد داشت.

در صورتی که محصول ارسال شده به مشتری، دارای نقصی باشد، مشتریان می توانند با سازمان هایی که متحمل هزینه های پشتیبانی می شوند با ارائه ی گزارش نقص، محصول را بازگردانند. وجود واحد تضمین کیفیت در سازمان ها منجر به کاهش هزینه های ناشی از این گونه نقص ها می شود

[/bt_text][/bt_column][/bt_row][/bt_section]